Falunap 2011.

Élménybeszámoló a 2011. évi Adászteveli Falunapról


A falunap - hivatalos nevén: "II. Kulturális értékek és hagyományok Adásztevelen" - igazából már több hete elkezdődött a készülődéssel, a programok szervezésével. A sok munka eredményeként 2011. augusztus 6-án egy sikeres, élményekben és programokban gazdag napot tudhatunk magunk mögött.

Reggel 8 órakor - a már hagyományos - falunapi lövészversennyel vette kezdetét a nap. Két kategóriában rendeztünk versenyt: férfi-, és női kispuskalövészet. A férfiaknál első helyezett lett Juhász Sándor, második Németh János, míg harmadikként az Adászteveli Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke Németh József végzett. A női mezőnyben Németh Józsefné (az elnök úrnak azt hiszem vigyázni kell otthon...) végzett az első helyen, második Németh Rebeka, harmadik pedig Somogyi Lászlóné lett. Fél 9-kor kezdődött a helyi ÁFÉSZ bolttól a Falufutás. Ahhoz képest, hogy ez volt az első ilyen alkalom Adásztevelen, kifejezetten sokan vettek részt rajta. A 40 körüli indulóból díjazásra került a leggyorsabb férfi, női és gyermek futó.

A sportpálya mellett 9 órakor kezdetét vette a főzőverseny és a III. Adászteveli Nemzetiségi Kupa - kispályás labdarúgó torna. A főzésen 8 csapat indult, különböző finomságokat készítve: volt tárkonyos ragú leves, gida-gulyás, pörkölt bakonyi módra, babgulyás, malacsütés, hurka-kolbászsütés.

A III. Adászteveli Nemzetiségi Kupán 7 csapat részvételével zajlottak a küzdelmek: Vadgesztenye, Itathatatlanok, Nagytevel, Falcons, Nagygyimót, Haas@Sohn, Tapolcafő. A mérkőzések magas színvonalúak voltak, a játékosok apait-anyait beleadva küzdöttek a trófeákért. A győzelmet végül Tapolcafő csapata szerezte meg, Nagygyimót és a Vadgesztenye előtt.

A 11-es rúgó versenyre tudástól függetlenül nevezett a falu apraja-nagyja. A legjobb tizenegyes rúgó a nagygyimóti Szalai Gábor lett.

Dél körül elkészültek a bográcsokban az ételek és megkezdődött a várva várt lakomázás. A közös ebéden kívül a főzőverseny alatt készült finomabbnál finomabb fogásokból is válogathattak a rendezvényre kilátogatók.

14 órától elindultak és az egész délután folyamán a gyermekek rendelkezésére álltak az alábbi programok: légvár, népi játékok, arcfestés, kézműves foglalkozások. A kicsik és nagyok nagy élvezettel vetették bele magukat a játékok adta örömökbe, az ügyesebbek pedig a kézműves foglalkozásokon virágkötészetet tanulhattak. A Pápai Tűzoltóság is kivonult egy autóval, akik a helyi gyermekeknek próbáltak kedvet szerezni ahhoz, hogy ők legyenek a jövő lánglovagjai.

A helyi védőnő a község háziorvosának asszisztensével egészségsátrat vezetett, ahol vérnyomás-, vércukorszint méréssel álltak a lakosság rendelkezésére.

Délután fél 3-kor elindult a labda a lányok-asszonyok focimérkőzésen. Voltak ügyes és persze kevésbé ügyes megmozdulások, de a lelkesedés, a csinos lányok mindenben kárpótolták a közönséget. Több tehetséget is felfedezhettünk a játékosok között. A meccs végül az asszonyok 10-1-es győzelmével ért véget.

A közönségsikert arató rendőrségi kutyás bemutató után a kulturális műsorokkal folytatódott a falunap. Először a Nagyteveli Német Nemzetiségi Tánccsoport, majd a Teveli Táncoslábak produkciója örvendeztette meg a nézősereget.

A következőkben a helyi utánpótlás - az óvodásaink és az iskolásaink - műsorát láthatta a nagyérdemű. A gyerekek aranyosak, lelkesek voltak. A felkészítő pedagógusok kiváló munkát végeztek. Ki kell emelni, hogy mind az óvodások, mind az iskolások németül adták elő a darabokat.

A kicsik után jöttek a nagylányok! Az adászteveli Bad Girls fergeteges produkcióval vezette be a késő délutáni programokat.

Először lépett fel Adásztevelen a Nagygyimóti Színtársulat, akik egy vicces kabaréjelenettel csaltak mosolyt a nagyérdemű arcára. Reméljük, jönnek jövőre is!

Az este közeledtével felcsendült a rock and roll! Először Kasza László kápráztatta el a közönséget karaoke műsorával. Kiderült, hogy Lacinak nem csak a pörgőrúgása olyan jó, mint Chuck Norrisnak, de még a hangja is legalább annyira pusztító ;).

Laci felvezetése után büszkeségeink, a gyönyörű és tehetséges énekes- és táncos lányok, valamint egy bátor fiú! (név szerint Böröczky Péter) következett: az Adászteveli Zenestúdió műsorát láthattuk. A közkedvelt slágerek eléneklésével ismét sikerült a hangulatot a tető fokára hágatni.

A sztárvendégek a Győri Nemzeti Színház művészei - Krasznai Tamás és Illés Gabriella - voltak. A mesterien előadott operett-, musical slágerek mellett nótákkal és örökzöld dallamokkal szórakoztatták a közönséget.

Az estét a Turné együttes bálja zárta. A mulatozás pirkadatig tartott.

Hála az égnek (hogy nem szakadt ránk!), az időjárás is kegyeibe fogadta a falunapunkat. Reméljük jövőre is hasonló sikerekkel és hasonlóan nagy érdeklődés közepette tudjuk megtartani a rendezvényt.

Tóth József

Adásztevel Község Önkormányzat


 


A képre kattintva a program letölthető eredeti méretben.
(Megtekintéséhez Adobe Reader szükséges!)